Ekhage







Idag gick Lena o jag till Mellingeholm och åt vår medhavda lunch. Solen ville inte visa sig under våran lunchtimme,
den kom när vi var klara med lunchen.... Mellingeholm-parken är ett naturområde med många ekar, jag får ta ett 
nytt kort när de har blivit grönare. Perfekt område när man vill komma ifrån stressen på jobbet, man hör bara 
fågelkvitter, så lugnt o stilla...

Så här står det i wikipedia om Mellingeholm:
Mellingeholm, fideikommiss i Frötuna socken, Stockholms län, vid sjön Limmaren, omkring 4 km söder om Norrtälje.

Godset bildades 1645 genom köp från kronan av riksskattmästaren Gabriel Bengtsson Oxenstierna, kom genom hans dotters gifte till fältmarskalken Kristofer von Dohna, som gjorde det till säteri, och därefter till dennes måg överste G. M. Lewenhaupt. Omkring 1730 kom det till ätten Bonde af Björnö, med vilket gods det var förenat 90 år.

Under 1800-talet tillhörde Mellingeholm generalmajoren friherre G.A. Hjerta, som på 1820-talet uppförde huvudbyggnaden av trä och 1844 sålde det till fru V. Croneborg, född Plomgren, som gjorde det till fideikommiss. Genom hennes dotter kom det till hovjägmästaren F.A. Schürer von Waldheim, vars son senare blev innehavare. Norrtälje stad köpte gården 1946, men den disponerades av Roslagens luftvärnsregemente. Huvudbyggnaden är sedan länge riven.

Området består av en ekhage om 5,0 hektar och en ädellövhage om 6,1 hektar (totalt 11,1 hektar). Många ekar har en omkrets av 3 – 4 meter och de två största är 6,25 respektive 7,65 meter i omkrets.
Ekarna är bland de största i Norrtälje kommun. På de gamla ekarna växer oxtungsvamp, skuggorangelav, rödbrun blekspik, brunskaftad blekspik och brun nållav. I de gamla ekarna häckar kattuggla, stenknäck, knipa och kajor.

Ädellövhagen är belägen på halvön Holmen. Den centrala delen är öppen och har kvar en betespräglad vegetation med arter som Adam och Eva, låsbräken, jungfrulin, älväxing, mandelblom, brudbröd, blodnäva och krissla. Vegetationstyperna. Den öppna platsen omges av en lövskogsridå som sträcker sig till Limmarens strand. Lövskogen utmärks framför allt av de gamla grova askarna varav flera visar spår efter hamling.

Mellingeholm etablerades på 1600-talet och då anlades en park som ekhagen idag delvis består av. På 1904 års häradskarta anges att Mellingeholm som lövträdsbevuxen äng och park samt Holmen som bevuxen med lövträd. De första flygbilderna över området är fotograferade 1945. Av bilderna framgår att det nu aktuella området är välhävdat och på den växer bara enstaka buskar och träd. Med största sannolikhet brukades området som betesmark.

Kategori: