Chiligryta á la Jennie
800g nötfärs av benfri bringa eller högrev
100g rökigt bacon
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
2-3 röda chili, beroende på styrka
1 morot
1 röd paprika
1 sats chilikryddpasta, se recept nedan
1 msk mörkt muscovadosocker
4 msk tomatpuré
2 msk starkt bryggkaffe
2 dl oxbuljong
50 cl mörkt öl, ex. stout
400g krossade tomater
2,5 dl kidneybönor
2,5 dl stora vita bönor
1 lime, saften
salt och svartpeppar
till servering:
gräddfil
färsk koriander
bröd
tillredning
Skär bacon i mindre bitar. Skala alla grönsaker och finhacka alltsammans. Bryn färs, bacon, grönsaker och chilikryddpastan på medelhög värme i 15 minuter. Tillsätt socker, tomatpuré, kaffe, oxbuljong, öl och krossade tomater. Låt grytan koka upp och lägg sedan på ett lock. Sänk värmen och låt chilin sjuda på svag värme i 3 timmar. Skölj bönorna och vänd ned de i grytan. Sjud i ytterligare 20 minuter. Smaka av med limesaft, salt och peppar och servera tillsammans med gräddfil, en färsk koriander och ett gott bröd.
Chilikryddpasta: 1 msk torkad oregano, 1 tsk torkad timjan, 1 msk spiskummin, 1 msk paprikapulver, 1 tsk rökt paprikapulver, 2 tsk kakao. 2 tsk kanel, 1 tsk malen koriander, 4 msk olivolja
Blanda ihop alla kryddor med olivolja i en mortel till en kryddpasta. Klart!