Läste ett recepttips, låter gott

Chiligryta á la Jennie

6-8 portioner
 

800g nötfärs av benfri bringa eller högrev

100g rökigt bacon

1 stor gul lök

4 vitlöksklyftor

2-3 röda chili, beroende på styrka

1 morot

1 röd paprika

1 sats chilikryddpasta, se recept nedan

1 msk mörkt muscovadosocker

4 msk tomatpuré

2 msk starkt bryggkaffe

2 dl oxbuljong

50 cl mörkt öl, ex. stout

400g krossade tomater

2,5 dl kidneybönor

2,5 dl stora vita bönor

1 lime, saften

salt och svartpeppar

 

till servering:

gräddfil

färsk koriander

bröd

 

tillredning

Skär bacon i mindre bitar. Skala alla grönsaker och finhacka alltsammans. Bryn färs, bacon, grönsaker och chilikryddpastan på medelhög värme i 15 minuter. Tillsätt socker, tomatpuré, kaffe, oxbuljong, öl och krossade tomater. Låt grytan koka upp och lägg sedan på ett lock. Sänk värmen och låt chilin sjuda på svag värme i 3 timmar. Skölj bönorna och vänd ned de i grytan. Sjud i ytterligare 20 minuter. Smaka av med limesaft, salt och peppar och servera tillsammans med gräddfil, en färsk koriander och ett gott bröd. 

 

Chilikryddpasta: 1 msk torkad oregano, 1 tsk torkad timjan, 1 msk spiskummin, 1 msk paprikapulver, 1 tsk rökt paprikapulver, 2 tsk kakao. 2 tsk kanel, 1 tsk malen koriander, 4 msk olivolja

Blanda ihop alla kryddor med olivolja i en mortel till en kryddpasta. Klart!

 
 
Kategori: