Grönan

Igår hade Carola sin spelning på Grönan, vi åkte in och åt gott o tog en cider på Kryddhyllan. Härligt väder var det, solen sken hela kvällen! 
Kommer bli fler turer nu när vi köpt gröna kortet, 240 kr o då får man gå på alla konserter de har, så det kan bli en tur på söndag också :)
 
 

Sista

... skoldagen idag. Vi hade tenta i företagsekonomi, en tenta vi fick göra tillsammans, det gick nog bra, roligt att göra den ihop :) 
Jag käkade i cafeterian idag, för sista gången... Sen gjorde vi en uppgift där vi skrev diplom till varandra, kul! 
Nu är jag hemma igen och sitter o slappar och reflekterar över de här 2 åren av plugg, med en kopp te. Känns lite sorgligt att lämna skolgänget, 31 nya som vi lärt känna de här 2 åren...
Nästa vecka har vi examen och det ska bli trevligt, känns stort :)
 
Här sitter min grupp...
 
Lämnar skolan med min tekopp...
 
Reflekterar och tänker tillbaka på pluggtiden...
 

Allén

 
Vädret är blandat, i morse blåste det storm men det var sol, sen kom moln o regn och åter sol! Om det kunde komma lite mer värme ☀️
Idag har jag o Wilmer varit vid min farmors hus där vi har haft loppis, mycket folk och många fina grejer, blir loppis där i morrn oxå, så åk dit o gör lite fynd. Nodsta byväg 10, Norrtälje !
 
Theodore o Lisa kom på kvällsfika när de åkte förbi, han har flugit hem över helgen o flyger tillbaka till Karlskrona i morrn.
 
Nu mellofinal och Måns gjorde sitt nummer Hero kanonbra, han måste vinna och när man hör de andra bidragen så blir det nog så!
 
Hoppas ni haft en fin pingstafton 😄

The Italian Village

 
Nu är det italienska dagar på stan, vi tog en sväng på lunchen, mycket smarrigt om man gillar italienskt 😊
 
 

Här sitter jag

Vilken ljuvlig morgon 😄 Solen skiner, varmt i luften och fåglarna sjunger ikapp, visst låter det underbart. Sitter ute i solen med en kopp te, snart in i duschen och sen gratta min farmor som har fyllt 94 år!
 
 
Ha en mysig helg! ☀️

Hoj !

Fick de här fina bilderna igår från Wilmers pappa, äntligen på cykel.. Duktiga Wilmer ❤️
Där satt den! 
 
 

Smedjan

Idag var vi till en nyöppnad sommarbutik med lite blandad inredning, gammalt och nytt. En mysig liten butik som ligger nära oss i Penningby. Inköpet blev en fin skål i keramik, gjord i Norrtälje och så en ljuskälla:
 
 
Allt som finns i Smedjan är till salu, även möbler och skyltning. Serveras även enklare fika.
 
 
Ligger längs väg 276, brevid infarten mot Furusund.

Nöjd

Igår gjorde jag min sista praktikdag på DS. Min första handledare och hennes team gav med en jättfin blomma och jag fick fina lovord, det känns så bra och jag är så glad att jag har provat på många olika platser på olika ställen. Nu är det jobb som väntar och jag ska redan börja jobba i morgon, sen är det ledig helg och skola på måndag. Snart har vi examen :)
Idag har jag suttit hela dagen och knåpat ihop den sista LIA (Lärande I Arbete)-rapporten, känns så skönt att ha gjort det, bara lämna in den som är kvar :)
 
 
...som min härliga handledare Jessica sa om valet av blomma: Tuff och feminint söt samtidigt, precis som du - tyckte vi. Tack för att du muntrade upp vår jobbvardag och lycka till mot nya mål !
 
Härligt när man känner sig uppskattad ♥

Ny vecka

Sitter på bussen och nu är det de sista praktikdagarna... Solen skiner o det blir nog en fin dag... Helgen bjöd på både sol och regn. 
 
 
God morgon från bussen 😄

Blä

Den här rackaren låg o solade på trappen i söndags, blev så överraskad o såg den i sista minuten när jag skulle gå in, den fräste åt mig, usch när de är så nära så nu gäller det att se efter var man sätter fötterna... det var en svart huggorm (tror det, för vi såg en lika fast mindre överkörd på vägen) 
 
 
Tänk om vi kommit uppifrån o trampade på den när vi skulle ner, otäcka tanke...

Praktik

Jag fortsätter min praktik o har flyttat ner en våning med eget rum :) Nu är jag på hjärnskademottagningen och tonusmottagningen. Lika trevliga kollegor där. Nu sitter jag på bussen hem.
 
 
Ha en fin kväll ❤️

Fin

 
Nu har Theodore hämtat sina nya kläder på Berga, den översta är "finuniformen" och den andra är "vardagsuniformen".
Skönt att byta från den gröna kan jag tro :)

Sveriges världsarv

 
1991 fick Sverige sitt första världsarv - Drottningholm på Lovön. Sedan dess har antalet vuxit och det finns idag (2015) 15 världsarv i Sverige.

Ett världsarv är ett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Det är en plats, ort, miljö eller objekt som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia.

När de en gång kommit med på den prestigefyllda världsarvslistan garanteras de skydd och vård för all framtid. Sverige har femton världsarv.

Det finns all anledning att vara stolt över våra gemensamma världsarv, men också anledning till oro. Många av dem hotas av förstörelse och förfall. Därför har världsarvslistan inrättats. Den grundar sig på FN-organet Unescos konvention till skydd för världens natur- och kulturarv, som antogs 1972. Sverige undertecknade konventionen 1985 och har därmed – bland mer än 180 andra nationer – frivilligt åtagit sig att skydda de egna världsarven för all framtid, samt att stödja andra länder i deras ansträngningar för att ta hand om sina.

För att ett minne ska upptas på listan måste det uppfylla en rad kriterier. Ett kulturobjekt ska exempelvis vara ett mästerverk skapat av människan, ett arkitektoniskt stilbildande byggnadsverk, en miljö med anknytning till idéer eller trosföreställningar av universell betydelse eller ett framstående exempel på traditionell livsföring som är representativ för en viss kultur. Ett naturobjekt kan exemplifiera viktiga utvecklingssteg i jordens historia, representera pågående ekologiska eller biologiska processer, vara ett landskap med exceptionella skönhetsvärden eller en hemvist för utrotningshotade djurarter. 

1991
Drottningholms slott
Drottningholms slott Stockholms Ekerö   Drottningholms slott är ett kungligt lustslott beläget i Drottningholm på Lovön i Mälaren. Sedan 1981 är Drottningholms slott kungafamiljens officiella bostad. Kungafamiljen är bosatt i slottets södra länga.
1993 Arkeologisk utgrävning vid Birka Birka och Hovgården Stockholms Ekerö   Birka och Hovgården bär ett exceptionellt välbevarat vittnesbörd till det vitt spridda handelsnätverket vikingarna grundade under två århundraden av deras fenomenala ekonomiska och politiska expansion.
1993
Engelsbergs bruk
Engelsbergs bruk Västmanlands Fagersta   Bruket anlades 1681 av häradshövdingen Per Larsson Gyllenhöök (1645-1706). Han och sonen Anders Gyllenhöök (1674-1757) utvecklade bruket, så att det i början av 1700-talet bestod av tre hyttor, tre masugnar, tre hammarsmedjor, en såg och en vattenkvarn. Det blev ett av världens modernaste järnbruk under 1700-talet.
1994
Tre män i rituell dans
Hällristningsområdet i Tanum Västra Götalands Tanum   Hällristningsområdet i Tanum är ett område i Tanums kommun i Bohuslän där man funnit flera berghällar med stora mängder hällristningar från bronsåldern. Runt den största av dem, Vitlyckehällen, är Vitlycke museum uppbyggt. Hällen har närmare 300 inhuggna figurer och ca 170 skålgropar.
1994
Kors på Skogskyrkogården
Skogskyrkogården Stockholms Stockholm   Skogskyrkogården är Sveriges största kyrkogård och begravningsplats med 100 000 gravplatser och ligger i stadsdelen Gamla Enskede. Kyrkogården som invigdes 1920 skapades 1915-1940 av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz.
1995
Visby ringmur
Hansestaden Visby Gotlands Gotland   Hansestaden Visby är ett arv från medeltiden. I norra Europa bildades hansor, vilka var sammanslutningar av beväpnade handelsskepp. Det skulle dröja ett tag innan någon stad kunde kalla sig Hansestad. I Visby bildades "Det tyska Gotlandsfararesällskapet".
1996
Rapadalens delta i Sareks nationalpark
Laponia Norrbottens -flera-   Laponia i Lappland är Europas största sammanhängande naturlandskap med så gott som orörd natur. Området är samtidigt ett samiskt kulturlandskap, med flera tusen år gamla spår efter mänsklig verksamhet. Laponia är ett kombinerat natur- och kulturarv.
1996
Kyrkstaden med kyrkan i bakgrunden
Gammelstads kyrkstad Norrbottens Luleå   Gammelstads kyrkstad är en samling kyrkstugor och kyrkstall kring Nederluleå kyrka i Gammelstad utanför Luleå, där långväga sockenbor hade sin fasta punkt vid kyrkobesök. Kyrkstaden är landets största och bäst bevarade kyrkstad med 408 stugor uppdelade i 553 kammare.
1998
Fredrikskyrkan på Stortorget i Karlskrona
Örlogsstaden Karlskrona Blekinge Karlskrona   Karlskrona örlogsbas byggdes i samband med grundandet av staden Karlskrona i slutet av 1600-talet för att vara en bas för Sveriges örlogsflotta.
2000
Rödviken nära Ullånger
Höga kusten/Kvarken Västernorrlands -flera-   Höga kusten är ett kustområde i Ångermanland (Västernorrlands län). Sedan den senaste istiden har en landhöjning på 300 m gjort landskapet säreget med bland annat höga klippor. Området har varit bebott i minst 7000 år.
2001
Södra gredars ängar.jpg
Södra Ölands odlingslandskap Kalmar Mörbylånga   Södra Ölands odlingslandskap är ett område omfattande 56 000 hektar på Öland. Marken, som har brukats sedan stenåldern (3000 f.Kr.-1800 f.Kr.), har spår av betydande mänsklig aktivitet i form av byar, jordbruk och boskapsskötsel.
2001
Stora stöten.jpg
Falun och Kopparbergslagen Dalarnas Falun   Falun och Kopparbergslagen är ett område som omfattar det historiska industrilandskapet kring Falun och Stora Kopparberget.
2004
Grimeton VLF transmitter 2004.jpg
Radiostationen i Grimeton Hallands Varberg   Radiostationen i Grimeton är en anläggning med ett flertal radiosändare och antenner av olika slag. Den är belägen cirka 15 km öster om Varberg. Den första sändaren installerades i början på 1920-talet och då restes även de sex 127 meter höga masterna som står på rad och som idag är väl synliga från motorvägen E6/E20.
2005
Hammerfest Meridianstein.jpg
Struves meridianbåge Norrbottens -flera-   Struves meridianbåge (eller gradmätning) var den tyske astronomen Friedrich Georg Wilhelm von Struves projekt för att mäta upp jordklotets rundning. 34 av de 265 mätpunkterna nominerades 2004 av Finland till att bli uppsatta på Unescos världsarvslista. 4 av dessa 34 ligger i Sverige.
2012
Gästgivars.jpg
Hälsingegårdar Gävleborgs Ljusdal (3 gårdar)
Bollnäs (1)
Ovanåker (2)
Söderhamn (1)
  Gården Gästgivars(bilden) är en av de sju timrade gårdar som ingår i detta världsarv. De representerar en byggnadstradition med stora och rikt utformade och dekorerade hus som växte fram på 1800-talets landsbygd.

Målningarna i dessa gårdar är en blandning av folkkonst samt barock och rokoko och utgör den sista blomningen i en lång kulturell tradition.

Amiralitetskyrkan

När vi var i Karlskrona på Theodores avslutning så var den i Amiralitetskyrkan Ulrica Pia, en jättefin kyrka som blev upptagen på Unescos världsarvslista 1998. En riktigt fin träkyrka.
 
Framför kyrkan står Gubben Rosenbom, en träfigur som stått där åtminstone sedan slutet av 1700-talet. Figuren är en fattigbössa. Den som lyfter på hatten kan skänka en slant. Numera står den äkta Rosenbom inne i kyrkan. En välgjord kopia står utanför.
 

Karlskrona stad och örlogsvarv grundades 1679, och 1681 bildades Karlskrona Amiralitetsförsamling. Placeringen av församlingskyrkan, på Trossös sydöstra udde, var fastställd i den första stads- och befästningsplanen från år 1683.

Det är inte säkerställt vem som ritat kyrkan men det är möjligt att arkitekten var generalkvartermästaren Erik Dahlbergh. Timret till kyrkan fraktades från Riga, men på 1680-talet tillhörde staden Sverige och var då rikets största stad med 100 000 invånare. 20 september 1685 invigdes kyrkan och fick då namnet Ulrica Pia, efter Ulrika Eleonora den äldre.

Ursprungligen låg kyrkan innanför den slutningsmur som finns mellan den civila staden och örlogsbasen med varvet. På 1800-talet revs bland annat muren vid kyrkan och ersattes av en mindre bastant mur mellan kyrkan och Örlogsbasen. I kvarteret norr om Varvsgatan finns rester kvar av den ursprungliga muren. Det finns också kvar en stor slutningsmur kring Karlskronavarvet.

Amiralitetskyrkan var liksom Storkyrkoförsamlingens kyrka på Drottninggatan tänkt att vara tillfällig och bli ersatt av en stor stenkyrka. Efter många olika ritningar och diskussioner lades grunden till en stenkyrka vid Amiralitetsklockstapeln på midsommarafton 1760. Till kungens ära skulle kyrkan få namnet Adolf Fredrikskyrkan. Ritningarna på denna kyrka av Carl Johan Cronstedt finns på två plåtar till kopparstick som ägs av församlingen. Pengarna tröt dock och efter 20 år nådde murarna bara en höjd av 14 alnar (drygt 4 meter). Efter ett kungligt brev lades hela byggprojektet ned och kyrkobygget blev en ruin.

Åren 1822-1823 genomgick träkyrkan en omfattande renovering, bland annat tillkom lanterninen i mittkvadraten.

Kring år 1850 blev det till sist uppenbart att stenkyrkan aldrig skulle bli av. Resterna av bygget revs och istället väcktes tanken att om det inte var möjligt att få en stenkyrka så kunde ju träkyrkan åtminstone se ut som en stenkyrka likt Fredrikskyrkan och Trefaldighetskyrkan. Därför byttes ytterpanel, kyrkan målades gul och gavs arkitektoniska detaljer i barockstil. Kyrkan förföll sedan en tid, men reparerades 1864.

År 1875 började åter frågan om en stenkyrkan debatteras, en debatt som fortgick i 30 år då den fick ett slut när Sjöförsvarsdepartementet avslagit församlingens begäran om medel. Efter det fick församlingen istället pengar, som kungen beviljat, till en upprustning av kyrkan som sedan genomfördes 1908-1909. El drogs in och kyrkan fick ett nytt plåttak. En förhall uppfördes framför norra gaveln 1845, ritad av C.E. Wallenstrand. Denna togs bort vid stadsarkitekten S. Ulléns restaurering 1943-1949. 1958 byttes plåttaket ut till ett koppartak. Följande år fick kyrkan en ny trappa vid huvudingången i kalksten från Öland i samma stil som den tidigare med ursprungliga trappräcken.

År 1974 beslöt ägaren Fortifikationsverket att exteriören skulle rödmålas för att kyrkan skulle få sin ursprungliga karaktär. Riksantikvarieämbetet var emot detta, men kyrkan rödmålades ändå 1985.

Kyrkan är uppförd helt i trä, rödmålad och i formen av ett grekiskt kors, byggd på en sockel av stora stenblock.

I exteriören framträder mittpartiet som en kubisk byggnadskropp, omkring 20x20 meter, med säteritak och krönande oktogon med karnisformad huv. Korsarmarna är lägre och skjuter fram som förhallar; de har valmade yttertak.

De träpanelade fasaderna indelas genomgående av pilastrar. Fönstren är rundbågade med rektangulära omfattningar. Ingångar finns i norr, väster och söder (raktäckta dubbeldörrar mitt på korsarmsgavlarna). Koret är placerat i östra korsarmen, tillsammans med sakristian.

Inuti är träet ljusblått och ljusgrönt, vilket för tankarna till havet. Interiörens fyra kraftiga träpelare, förbundna med vågräta bjälkar, bär upp mittpartiets takkonstruktion. Genom pelarna bildas en mindre mittkvadrat som täcks av ett högre plafondtak (ej ursprungligt, förhöjningen tillkom troligen 1822-23), samt en omgång med plana trätak.

Södra och norra korsarmarna har läktare och plana innertak av trä. Orgelverket i väster är placerat i en tunnvälvd nisch. Koret täcks av ett tryckt trätunnvalv.

Väggarna är klädda med träpanel. Kyrkans ursprungliga övre läktare nedtogs vid arkitekt Theodor Wåhlins restaurering 1908-1909. Vid Ulléns restaurering tillkom bland annat korsarmarnas vestibuler och nya yttertrappor i kalksten mot ingångarna i söder och väster.

Mellan åren 1943 och 1949 leddes en restaurering av dåvarande stadsarkitekten S. Ullén. Denna restaurering gav kyrkan en ljusare interiör, värmeledningar och innebar att dekoreringen i taket övermålades. Nu gavs också bänkarna en mörkgrå färg, en färg som senare gjordes något ljusare.

Mellan ytterväggarna och innerväggarna döljer sig ett 20 cm stort hålrum. Innerväggen lär inte blivit helt färdigställd till förrän 1691, sex år efter invigningen. Detta skapade problem för präster och besökare på vinterhalvåret. Problemen kvarstod dock, även när innerväggen var installerad och en grön pottugn murad

Stolt

Sista skrytet nu över att jag är så stolt över Theodore :)
Idag kom han och hälsade på, han hade med sig sina bevis, medaljer och fina betygsord. Så kul att det har gått så bra för han... det är min son det. Min fina och duktiga, såklart jag är stolt mamma ❤️
 
 

Holkar

1 maj idag och idag ska holkarna upp. Vi fick dessa fina holkar i julklapp av syrran, så det är hög tid för uppspikning så fåglarna kan boa in sig.