Flygförbud

Vulkanutbrott på Island skapar kaos i flygtrafiken

Det svenska luftrummet stängdes helt och hållet klockan 18 på torsdagskvällen, uppger svenska luftfartsmyndigheter.
Den isländska vulkanaskan stoppar alla flyg till och från Sverige.
Bara i Sverige är fler än 100 000 resenärer drabbade.

Därför hotas planen

  Vid ett vulkanutbrott kastas en plym av ämnen upp i luften. Molnet är så högt att det inte syns och kan vara farligt för flygplansmotorer. Partiklarna kan också spridas långa sträckor i de övre luftlagren där flygplanen finns.

  Ämnena är små vassa glas- och sandkorn. När flygplanet passerar genom ett askmoln kan fragmenten orsaka "blästringsskador" på flygplanets yttre, till exempel framåtriktade fönsterrutor och vingarnas framkant.

  Askan kan också skada flygplanens motorer. En jetmotor är 2 000 grader varm och om partiklarna kommer in i motorn kan glas och sten kan smälta i motorns heta delar, fastna och bygga upp avlagringar i motorn.

  Det kan störa flödet genom motorn så att den stannar och det har hänt att motorer har slutat fungera på grund av vulkanisk aska. Bland annat förlorade flygplan motorkraft på grund av anaska över Indonesien 1982.

  Därför är det viktigt att meteorologer följer molnets utbredning och att informationen når piloter och flygledningen. Om en pilot drabbas av askan försöker han sänka farten och dyka under askmolnet så fort som möjligt.


På Arlanda väntar tusentals strandsatta resenärer på mer information.
De flesta avgångarna inom Europa är inställda.

Snart stänger hela luftrummet.

– Vi säger åt resenärerna att åka hem igen, säger en trafikinformatör.

Bara SAS-resenärerna är ungefär 6 000 som nu inte kan åka från Arlanda. Förutom dem drabbas tusentals från andra bolag.

Felicia Lennestig Bergquist, Simona Baldinazzo, Anne-Sofie Hedén och Åsa Flodström skulle ha åkt till London klockan 12.40. De fick ingen information i morse om att deras flyg var inställt och hann lägga väskorna på bandet vid säkerhetskontrollen innan någon upptäckte att deras biljetter inte längre gällde.

– Vi vill prata med Lufthansa, men de hänvisar bara till sin kundtjänst. Där går det inte att komma fram, säger Simona Baldinazzo.

 Inga flyg förrän på måndag
Tjejerna har tagit ledigt från sina jobb för att åka och hälsa på en kompis. Nu verkar det som att resan inte blir av.
– De har sagt att det inte kommer att gå några flyg förrän på måndag. Och då är det säkert fullbokat, säger Simona Baldinazzo.
Alla resenärer hänvisas till sina respektive resebolag. De som har bokat direkt via SAS och Star Alliance får köa för att ta en kölapp till informationsdisken.

 Väntar på information
Desperata resenärer försöker nu boka om sina resor till de turer som fortfarande går. De flesta får rådet att åka hem igen och vänta på ny information.
Den enda informationen som ges till resenärerna är ett allmänt utrop i högtalarna om att askmolnet påverkar flera avgångar.

Kommentera här: