Sorgfågel



Annika Maria Östberg (tidigare gift Deasy), född 6 januari 1954 i Stockholm, är en svensk-amerikansk kvinna som sitter i fängelse dömd för dubbelmord i USA (first degree murder, 25 år till livstid) på en restaurangägare och en polis 1981.
Efter att ha avtjänat 28 år av sitt straff i Kalifornien, USA överfördes hon den 8 april 2009 till Sverige och transporterades till kvinnofängelset Hinseberg. Därmed blev hon ett fall för svensk kriminalvård. Örebro tingsrätt meddelade den 16 november 2009 att Östberg fått sitt straff tidsbestämt till 45 år. Hon kan därmed bli frisläppt i
maj 2011.

Hennes öde har varit mycket uppmärksammat genom åren. I boken Sorgfågel berättar Annika Östberg sitt dramatiska liv: Barndomen i Stockholm, flytten till USA, rymningen hemifrån till flower power-erans San Fransisco när hon var tretton år.

I kväll går följande dokumentär på SVT:

Att stå utanför och se in...
Efter nästan 29 år bakom höga murar och låsta dörrar möter Annika Östberg friheten. I ett nära reportage skildrar dokumentärfilmaren Tom Alandh Annikas första dag utanför fängelset. I en öppenhjärtig intervju berättar Annika om resan till Sverige, den långa kampen för att bli fri och hennes känslor inför det brott som kommit att prägla hennes liv.



Den ska jag se!

See you!

Kommentera här: