Rosendals trädgård

Gör inlägget om ROSENDALS TRÄDGÅRD, passa på att åka dit när ni är i Stockholm. En fröjd för ögat !


















Rosendals Trädgård är en öppen trädgård för intresserade besökare där huvudsyftet med verksamheten är att åskådliggöra och demonstrera kulturåtgärder i trädgård och park.
Verksamheten startade 1984 och har Stiftelsen Rosendals Trädgård som huvudman. Ändamålet är att bedriva biodynamisk odling och pedagogisk verksamhet.

På friland och i växthus produceras enligt den biodynamiska odlingsmetoden ett rikt sortiment av grönsaker och blommor.
I två butiker försäljs varorna: i Plantboden finner kunderna allt som har med trädgårdssortimentet att göra och i Trädgårdsbutiken handlar man färska grönsaker och förädlade livsmedel.
Kaféet serverar kaffe och te med smörgåsar och bakverk samt enklare lunchrätter.
En bufféverksamhet för slutna sällskap tar vid efter ordinarie öppettider.

I bageriet bakas ett stort kaffebrödssortiment samt matbröd till kafé och till försäljning i butiken. Under 1998 byggdes ett nytt bageri med en vedeldad stenugn.
Råvaror som grönsaker, kryddor, bär och frukt förädlas i förädlingsköket till marmelader, inläggningar m.m.

Pedagogiska och kulturella aktiviteter är en viktig del av verksamheten och utgörs av t.ex. kurser, föreläsningar, fältvandringar och utställningar i frågor om miljö, trädgårdskonst och hortikultur.

Eftersom verksamhetens ändamål är att bedriva biodynamisk odling är strävandet efter kvalitet på alla plan viktigt.
Utöver miljöhänsyn i odling och trädgårdsskötsel är alla råvaror som används i förädlingshanteringen utvalda med största omsorg.

Kunder och besökare märker att mycket produceras i ett sammanhang på platsen. Ett sammanhang som kan upplevas. Fruktträdgården, rosenträdgården och vingården är särskilda motiv som vårdas i trädgården.


Till skillnad från t.ex. ett aktiebolag har Rosendals Trädgård inga privata ekonomiska intressenter eller vinständamål.
Stiftelsen drivs helt och hållet för sitt syfte: att på en för allmänheten öppen mötesplats bedriva biodynamisk odling och utbildning.

På Rosendal finns idag en trädgårdsskola som undervisar elever under säsongen från mars till oktober, och ett kursprogram för en bredare publik.

Det är avkastningen från kafé, butik, bageri och plantbod som finansierar trädgårdens skötsel, medarbetarnas löner, underhåll av maskiner och hus – och gör det möjligt att förverkliga nya idéer.

Stiftelsen är helt självförsörjande och har idag inga statliga eller kommunala bidrag eller någon annan form av sponsring.

rosendalstradgard.se

Kommentera här: