Tips på stan

Matig buffé hos Landkrabban

Lagom till ”höstterminsstarten” drog Café Landkrabbans ägare Pernilla Widegren igång med daglig lunchbuffé baserad på närproducerade råvaror.
– Jag gjorde helt enkelt en inventering av stans utbud och insåg
att det här var något som saknades. Antalet lunchgäster som hittat hit visar att jag hade rätt, säger hon.

Recepten på Landkrabbans rätter och röror

Pernilla Widegren hade drivit sitt kafé i tio år när hon kände att hon var sugen på att pröva något nytt. Inspirationen hämtade hon i Visby, där många restauranger serverar just den typ av medelhavsinspirerad mat som numera står framdukad inne på Landkrabban varje vardag.

– Jag gillar att trolla med prisvärda råvaror i säsong. Det är en utmaning att laga god och näringsriktig mat av enklare råvaror och det är just det jag tror att folk uppskattar – att de ser att det är fullt möjligt att göra det, säger Pernilla Widegren.
På den dagliga buffén finns vissa favoriter som alltid återkommer. Dit hör bland annat tapenaden, olivröran, den egengjorda färskosten och mängder av nybakt, fortfarande ljummet bröd. En annan hit är den mandelstinna ärtpeston, som ständigt måste fyllas på.

– Det där är lite lustigt, ärtpeston har jag haft på mackor och annat i massor av år och då har folk ibland verkat skeptiska till den. Men nu, när den står uppdukad på buffén, så bara älskar folk den. Själva serveringssättet, när de kan se maten, prova litegrann och sedan hämta mer om de gillar det, gör att det blir så, säger Pernilla Widegren.

Buffén som hon och hennes anställda dukat upp när Köket är på besök innehåller en blandning av grönt, veggo och kött. Här finns sallader, röror och soppa - allt i säsong.
– Hösten är en perfekt tid att laga till en matig buffé på. Soppan och rörorna kan man göra dagen innan, men det övriga smakar bäst om det tillagas samma dag. Fast för den sakens skull behöver man inte stå vid grytorna precis när gästerna kommer, det funkar utmärkt att göra färdigt det mesta några timmar innan, säger Pernilla Widegren.



Pernilla är mamma till Filippas bästis Liza, så när Filippa o Liza är på stan
blir det ceasarsallad, alltid här!

Artikel från NorrteljeTidning, nov 2011

Kommentera här: