Seglingsloggen 10/2, tack o adjö



Hej,   Idag efter frukosten så började vi med den såkallade slutstädningen, vi delades in i fyra olika städ grupper och efter mycket slit och 4-5 timmars jobb så blänker Älva som aldrig förr. Efter städningen så började solen bränna vilket lockade halva ligan till Playan för lite sol och bad, därefter så gick alla på båten iväg till en trevlig spansk restaurang där vi blev serverade Paella.  Nu sitter vi här och njuter av de sista timmarna ombord samtidigt som hemlängtan är stark. morgon dagen består endast av lite städning i hytterna och resten väntan på bussen moFlyget som ska ta oss mot kylan :( och till våra nära och kära :) Tack för den här tiden ombord!   // Pelle & Simon    ..........................................................................................................................................................................................

Besättningslogg

2012-02-10

S/Y Älva väl förtöjd Las Palmas Gran Canaria

 

Lycklig den som likt Odysseus har gjort en äventyrlig resa, brukar det heta. MT-10 har också gjort en resa bland öarna i en av Atlantens ögrupper. Under första veckan hade vi gäster från Liverpool Academy. De engelska eleverna smälte snabbt in bland sina svenska kamrater. Canarieöarna upptäcktes av romerska sjöfarare men de såg ingen användning för ögruppen, tappade intresset och det blev ingen kolonisation.

 

Odysseus fick under sina resor uppleva fantastiska och märkliga ting på Medelhavet. Magin och de magiska förklaringarna av det okända hörde till hans tid. När MT-10, från Klart Skepp, skulle ut på sin resa bland de atlantiska öarna hade moderna och vetenskapligt rationella synsätt ersatt magin. Inga cykloper, jättar, sjöjungfrur och odjur väntade med fantastiska äventyr i beredskap. Inga sirener fanns att locka S/Y Älvas kapten i fördärvet, med sin sång, inga olympiska gudar drev upp stormar. I stället fick vi sakliga väderleksprognoser via satellit. Det mest äventyrliga som kunde hända, var om någon myndighetsrepresentant visade sig och frågade efter dokument med sällsamma benämningar på engelska.

 

Men det blev ändå ett äventyr som påverkades av vädrets nyckfulla krafter. Ibland fick vi påhälsning av delfiner och grindvalar. På nätterna glimmade marelden i vågorna. För dagens människor är detta visserligen vackert och sensationellt, men vetenskapligt fullt förklarliga fenomen. Antikens sjöfarare förfogade över ett brett register med sagolika och magiska förklaringar. För oss moderna människor återstår bara känslan och glädjen av själva förete-elsen. Vi känner igen våra följeslagare på världshaven, känner deras vanor och har namn på dem.

 

Jag vill gärna tro att våra studenter inte endast upplevt resan mellan Teneriffa, Gomera, Lanzarote och Las Palmas, Gran Kanaria som en planlös odyssé mellan Scylla och Carybdis. Tiden har varit knapp men vi har ändå seglat mycket och gjort mesta möjliga av den upp-levelsen. Vindförhållandena har varit bestämmande för hur rutten skulle läggas. Men den som gjort en resa har alltid någonting att berätta. Med tiden kanske det visar sig att det fanns ett sjöodjur och en Calypso på Gomera.   

 

MT-10, tack för den här tiden och en händelserik kryssning. Ha en trevlig och säker hemresa.

 

Gunnar Carlberg

Befälhavare S/Y Älva.

 

Kommentera här: