Seglingsloggen 5/2


Elevlogg 2/5 2012

 

fart:  5  knop 

N 28 10. 55 W 13 40. 52 

kurs 250 grader  

väder soligt

 

 

Idag så lämnade vi hamnen runt 9 tiden, det blåste runt 15 m/s.Det har båsigt hela natten så vågorna var runt 5-6 m dal till topp. Många är sjösjuka och folk börjar bli lite irriterade på varandra men humöret är ändå ganska bra. På morgonen så hissade vi mesanen, inre och yttre klyvare och stagfocken. Vinden har avtagit under dagen å nu har vi hissat storen, vågorna har blivit lägre och är runt en meter. Byssan ha haft det en tuff dag och tappade ut lasagne för 40 personer. kocken utryckte sitt missnöje med diverse kraftutryck, så middagen blev improviserad stekt potatis med korv och köttgryta. Lunchen var pyttipanna.

 

 

loggskrivare: Gustaf Båberg.

 

 

Besättningslogg

 

2012-02-05 

Under gång för segel: 

Fart: 6 knop 

Segelsättning: Mesan, storsegel, fock, förstagsegel och inre klyvare 

Position klockan 2000: 28o 05,´0N; 013o42,0W (16,0 n.m sydost om fyren Ponta Lantailla på Fuerteventura.)

 

 

Till havs, det är skönt att få äntra ut och göra loss segel samt kasta loss och styra ut på böljorna de blå. Denna gång kommer vi dock inte att passera Dogersbankar och inte heller blir det någon hälsning från fiskeflottan. Men rutten är lagd så att vi passerar öster om Fuerte-ventura för att sedan vika av mot norr och Gran Canaria.

                                                  

 

När vi lämnade hamnen i Arrecife strax före 0900 i morse hade det stora kryssningsfartyget "Norwegian Jade" lagt till tvärs över piren. Hon är en jätte, 249m lång och 33 m bred. Vi löpte ut ur hamnen och satte genast fart med segelsättningen. Vinden hade haft kulingstyrka i flera dagar och därför möttes vi av kraftig till svår dyning från NE samt måttlig sjö. Men detta hindrade inte eleverna från att villigt gripa sig an med att delta i segelsättningen. På grund av den ännu kraftiga vinden sattes endast mesan, förstagsegel och inre klyvare till att börja med. Farten skulle ändå bli tillräcklig, mellan fem och sex knop.

 

 

Senare på eftermiddagen började vinden att avta och vi satte storsegel samt fock för att kunna hålla farten. Dagen avslutades med en fin segling i solnedgången för en styv nordostlig  bris och under nästan fullt segelställ. Sjögången och den svåra dyningen har börjat lägga sig.

 

 

 

Seglarhälsningar från

 

Gunnar Carlberg

 

Befälhavare

Kommentera här: