Seglingsloggen 8/2



Elevlogg

Datum: 2012-02-08

Loggskrivare: Jessika L, Fredrik L

Position: Las Palmas, Gran Canaria

Väder: Solen är bakom moln, lite blåsigt,15 grader

 

Idag så har vi som vanligt haft morgon väckning kl 07.15. Efter det gick en del av klassen till ett fartyg som heter "Christian Radich". Jessika var inte med men Fredrik var där. Han tyckte att det var fint. De var inte mycket längre en Älva men den var bredare och de fanns inte hytter där utan ett stort rum med 20 bäddar. Det var intressant och det fanns en guide som visade runt dem och berättade om historian om fartyget. Den hade renoverats och byggt om inredning pga att den blev skadad av flygplan under andra världskriget när flyplanet attakerade hamnen. Själva inredningen var väldigt modern och navigations utrystningen var modernare. Allt var mycket större på den båten en på Älva så det var en riktigt intressant syn. 27 segel hade fartyget och själva seglings utrustningen var nya men gamaldags teknik som tex. så fanns de ingen elektronisk vinsh, fast de hade en ombord men användes knappt. Om de hade ankrat på 90m djup skulle de dröja ungefär 45min för att vinsha upp all kätting.

Efter fartyget så stack vissa till stan och vissa stanade kvar på Älva och sov. Det har varit fritid hela dagen utom studiebesöket.

Fredrik gick ut till olika affärer och käkade på donken med WIFI och sedan gick han hem igen.

Jessika gick bara till gallerian som var bara 15 min från Älva och sedan hade hon skeppsmöte.

 

Imorn så är det planerat att vi ska ut på studiedag igen. Får hoppas att planerna inte ändras.

Hejdå

 

//Jessika L, Fredrik L

 

 

Loggskrivare: Erik Nygren och Bengt Wallin

 

Position: Fast förtöjda Las Palmas , Gran Canaria 

Väder: mulet och kyligt

 

 Efter sedvanlig frukost med information tog Erik och gastarna ( eleverna ) en 45 min promenad till det norska skolsegelfartyget Christian Radich. Bengt tog taxi pga knäproblem.Vi hade dagen innan blivit inbjudna till en guidad rundvandring eftersom  förre befälhavaren,  Bengt Malm kände till både Marina Läroverket och vår skeppare Gunnar Carlberg.. Det visade sig bli mycket sevärt och eleverna var mycket intresserade. Hon är en tremastad fullriggare och för 27 segel. Byggd 1937 som skolsegelfartyg vilket gör att hon är väldigt vacker och välseglande. I kväll höll sedan vår kapten ett föredrag med powerpointpresentation om sitt liv liv som överstyrman på diverse lastfartyg, ro-ro fartyg och segelfartyg bl.a världens största . Den femmastade fullriggaren Royal Clipper som är ett lyxkryssningsfartyg. I morgon tänker vi fortsätta studiebesöken men om detta får ni läsa då. 

 

// Erik o Bengt

Kommentera här: