Just nu

 "Bergrummet" är ett utrymme på cirka 4 600 kvadratmeter 12 meter under Södersjukhusets huvudbyggnad. Utrymmet sprängdes ut 1939-1944 samtidigt som sjukhuset byggdes. Lokalen användes från början huvudsakligen som lagerutrymme. 

Efter en civilförsvarsövning 1988 bestämdes att utrymmet i berget skulle rustas upp då det fanns ett stort behov av fler skyddsrumsplatser och dessutom behov av ett utrymme som skulle kunna ta hand om cirka 200 patienter per dygn. Stockholms läns landsting var också intresserade av att bygga en saneringsstation för personer som behöver saneras efter tex. kemikalieolyckor.

Invigningen av det nya utrymmet skedde den 25 november 1994 efter ett par års ombyggnation.

Utrymmet är vid behov självförsörjande på så väl vatten, el, ventilation som radiokommunikation.

I lokalerna i berget finns Sveriges första fasta saneringsstation för personer exponerade för farliga ämnen. Personal från Södersjukhusets Akutmottagning och Medicinska intensivvårdsavdelning bemannar stationen i händelse av olycka där farliga ämnen kan orsaka ytterligare skador.

I händelse av krig kan utrymmet i berget även användas som krigssjukhus för cirka 160 patienter. I Bergrummet finns även intensivvårds- och operationsavdelning.

Lokalen ska alternativt kunna fungera som skyddsrum. Maximal kapacitet som skyddsrum är cirka 3 200 personer.

Idag används lokalerna i berget för Stockholms Prehospitala Centrums utbildningar. Arbete pågår med att utveckla ett akut och prehospitalt simulationscenter i berget.

 

Kommentera här: